Throughout September and October, we have been working on writing reports as our selected writing genre. The whole school focus on one writing genre at a time.
What is a report?
A report is used to systematically organise and record factual information.
We followed 4 steps when writing our reports which included:
Step 1:Collect a bank of facts about a topic
Step 2:Sort these facts using key headings
Step 3:Construct full sentences using these facts and arrange
paragraphs according to key headings
Step
4: Final draft – headings removed, extra information can be added
and report is edited and refined
Have a look at some examples of our report writing:
PANDAS
BY TEAGAN AND ABI
Pandas are a large black and white bear
with 42 teeth. They weigh 70-100kg. They are nearly extinct with just above
1000 left in the world. They live in Chinese forests and zoos.
Pandas love eating bamboo and use 14-16
hours eating it. They also love rolling down hills. They have an excellent
sense of smell even at night and are the most expensive to keep in zoos.
They love company and big open spaces.
A panda’s life span is 20 years but a
panda in captivity can live for 25-30 years. Pandas do NOT hibernate.
Today if you kill a panda the consequence
is 10-20 years in jail
SPECIAL FACT!
According to a story the panda was an all white bear once. When a little
girl tried to rescue a baby panda from being hurt by a leopard , the leopard
killed the girl instead. The panda showed up at her funeral wearing black ashes
as they dried their eyes and hugged each other the ashes smudged creating the black on pandas today.
Report On a Hippopotamus
By Sean & Jamie
Hippos are large
tusked, huge jawed and thick skinned African mammals. They are also semi-aquatic which means that they can breath
underwater and on-land.
Hippos eat around 100
pounds of grass and aquatic plants daily, which would cost around €42.58. At
running speed hippos go at 30Km/h which makes them one of the most lethal
animals in Africa this along with the point that African villages are situated near the hippo habitat of a lake.
Some famous hippos
include Hugo, Gloria, Huberta, Bubbles,
Bailey , Bongo and Peter the Great. Since hippos are mammals they produce milk
but did you know that their milk is pink. In 2012, a famous video of a man being
chased by a hippo was uploaded to Youtube.
The Orangutan By Mallory
The orangutan is a creature in the ape family. Orangutans
are lazy animals but are very social animals.They like to climb and eat aswell.
The orangutans can be found in rainforests in South Asia.
One species of orangutan lives in the Borean rainforest and another species in
the Samatra rainforest.
The orangutans like to eat.....ALOT!!!!!! They have a very
healthy diet. 60% of the orangutans diet is fruit, the other 40% is leaves,
insects and flowers.
The orangutan
is a large animal because it eats so much. They can grow up to 1.2m – 1.4m and
all of it is covered in orange fur. The male face is circular and the female
face is more human like. But they still way the exact same 50kg-100kg.
Orangutans are becoming extinct, only 230,000 are recorded
that are left. The reason for this is because their habitat is being destroyed
and they are also hunted by tigers. Orangutans are amazing,caring animals but
they are often forgot about.
ELEPHANTS by Sienna
There
are over 15 different types of Elephants, 9 of which are extinct. Elephants are
large mammals of the Elephatidae and the order Prosbosicidea. 3 species are
currently recognised, The African Bush Elephant, the African Forest Elephant
and The Asian Elephant. There are 3 other different types of Elephants that are
still alive and they are The Borneo Elephant, The Sir Lankan Elephant and The Indian
Elephant. The Sumatran Elephant is one of the 3 recognised sub species of the Asian
elephant; The Dwarf Elephant is also another subspecies of Elephant.
Elephas
an Asian Elephant is one of the only Asian Elephants out of the two in the genre
in the family of Elephants. In Africa there is something called A Super Tusker.
A Super Tusker is a Bull Elephant around
the age of 40 to 50 years old that have nearly 5 to 6 meters long or longer tusks
depending on size. These Super Tuskers
travel with allies preferably young bulls that have been kicked out of their herds
so that at the first sight of trouble in go the allies. There are only 21 Super Tuskers left due to poaching.
Elephants are being hunted for their ivory and
are even evolving to have no tusks. To protect their skin, Elephants wallow in
the mud and have a nice dust bath. The mud and the dust make a sort of sun
cream for the Elephants. Elephants are herbivores and only attack when feeling threatened.
Elephants can weigh hundreds and hundreds of kilos however a baby elephant,
which is called a calf, can weigh up to 150 kg or more depending on age.
Every new Elephant calf is precious and to
keep Elephants alive it’s our duty to take care of them and save the Elephants.
Great report writing everyone!